Mitä on kemiallinen kuorinta?

Kemiallisessa kuorinnassa ihon pinnallinen kerros poistetaan kuorivalla aineella. Kuorinnalla aiheutetaan hallittu ja turvallinen ihovaurio, minkä paraneminen johtaa uuden ihon pintakerroksen syntyyn. Kemiallisia kuorintoja tehdään erilaisilla ja erivahvuisilla hapoilla. Vaikka puhutaan hapoista, ne ovat nimestään huolimatta ehdottoman turvallisia. Käytetyimpiä hoidoissa ovat AHA eli hedelmähapot (glykoli-, maito-, manteli- ja pyruvihappo) sekä salisyyli (BHA)- , koji-, arginiini-, hydrokinoni-, retinoli-, ja atselaiinihappo.

Kuorinta aiheuttaa iholle positiivisen stressin, joka johtaa kollageenin tuotannon elpymiseen. Näin ihon pintaa saadaan tasoitettua ja vaurioita korjattua. Hoitomenetelmä sopii lähes kaikille, myös herkkäihoisille.

Kuorinnat alentavat ihon läpäisykykyä. Näin ihoon saadaan paremmin imeytettyä tehoaineita. Se poistaa rasvaa iholta ja huokosista, sekä vähentää finnien ja mustapäiden muodostumista toimien samalla tulehduksenvastaisesti. Se myös kosteuttaa ja vähentää veden poistumista ihosta.

Kemialliset kuorinnat jaetaan yleensä pinnallisiin, keskisyviin ja syviin kuorintoihin riippuen siitä, miten syvälle ne ulottuvat. Pinnalliset kuorinnat ulottuvat usein epidermiksen tyvikerrokseen asti. Keskisyvät kuorinnat sen sijaan läpäisevät tyvikerroksen aina dermiksen (verinahan) ylimpiin kerroksiin asti.

Syviä kemiallisia kuorintoja suorittavat vai dermatologit ja näin rajuihin toimenpiteisiin turvaudutaan harvemmin, sillä menetelmässä voi esiintyä sivuvaikutuksia. Riskinä voi olla esimerkiksi ihon muuttuminen pysyvästi vaaleaksi tai ihon ruskettumismekanismin häiriintyminen. Syviä kuorintoja ei tehdä yleensä tummaihoisille ihmisille eikä niille, joilla on ongelmia sydämen kanssa. Kuorinnoissa käytetään fenolia, myrkyllinen kemikaali, jonka vuoksi kuorinta tehdään valvotuissa sairaalaolosuhteissa. Käsittely on kivulias, joten se tehdään mieluummin yleisanestesiassa ja vaatii paljon enemmän jälkihoitoa. Syvän kuorinnan jälkeen on tärkeää, että iho hoidetaan takaisin kuntoon ja se on auringolta täysin suojattu. Töihin ja harrastusten pariin voi palata yleensä jo kahden viikon kuluttua, mutta iho voi olla punainen jopa 2-3 kuukautta.

Useimmiten kuorinnat tehdään sarjahoitoina 4-6 krt, ja ne aloitetaan kevyemmillä aineilla. Ihon kunnon ja sietokyvyn mukaan, voidaan seuraavilla hoitokerroilla tarvittaessa käyttää voimakkaampia kuorinta-aineita.

Ihotyypistä ja –ongelmasta riippuen on mahdollista valita tehokkaampi tai miedompi menetelmä. Hoitomenetelmää valitessamme, otamme huomioon

asiakkaamme kivunsietokyvyn, sekä valmiuden hoidon jälkeiseen palautumiseen.

Yleisimpiä iho-ongelmia, joihin kemiallisia kuorintoja käytetään ovat:

  • Rasvainen iho ja tulehdukset (esim. akne, ruusufinni, seborrooinen dermatiitti)

  • Vanheneva iho ja epätasainen ihon koostumus ( esim.valovanheneminen, ihon kuivuus, syvät rypyt, raskausarvet, couperosa, suuret ihohuokoset)

  • Pigmenttihäiriöt ( esim.maksaläiskät, melasma, vitiligo, pisamat)

Turvalliset geeli- ja retinolikuorinnat erilaisiin ihon-ongelmiin

Pinnalliset geelikuorinnat:

Geelikuorinnoissa käytetään luonnollisia kuorivia aineita; yleensä hedelmähappoja (glykoli-, viinirypäle-, maito-, manteli-, omena- ja pyruvihappoa). Kuorinta hioo kevyesti ihon ylimpiä kerroksia (epidermiksen tyvikerrokseen asti) ja elvyttää kollageenin muodostumista. Toimenpide ei ole kivulias mutta pientä nipistelyä, punoitusta ja kuumotusta voi esiintyä.

Pinnallisia geelikuorintoja suosittelemme 4-6 kerran sarjahoitoina, mutta ne sopivat myös ihoa uudistavina yksittäisinä kaunistavina ja kirkastavina erikoishoitoina. Tavallisimmin kuorintoja käytetään ihon kirkastamiseen ja elvyttämiseen, aknen hoitoon, pinnallisten pigmenttimuutosten, juonteiden häivyttämiseen sekä ihon valmisteluun ennen voimakkaampia kuorintoja.

Hoitoja voidaan suorittaa 7-14 päivän välein. Hoidon jälkeen iho muuttuu hieman herkemmäksi ja kuivemmaksi (kestää noin seitsemän vuorokautta). Hoito ei aiheuta hilseilyä (joillakin asiakkailla voi esiintyä pientä mikrohilseilyä). Hoidon jälkeen iho on välittömästi puhtaampi, kirkkaampi ja raikkaampi. Kuorintoja voidaan tehdä vuoden ajasta riippumatta eikä se vaadi erityistä toipumisaikaa.

Retinolipitoiset kuorinnat:

Retinolihoitoja tehdään yleensä pinnallisina kuorintoina, jotka sopivat kaikille ihotyypeille käytettäväksi 4-6 kerran sarjahoitoina, yksittäisinä erikoishoitoina tai jatkuvina hoitoina kaikkina vuodenaikoina. Kuorintoja on mahdollista tehdä myös keskisyvinä, riippuen ihon kunnosta ja siitä miten syvälle kuorinnan halutaan ulottuvan. Erityisen hyvin ne tehoavat ikääntymisen merkkeihin. Retinoli on retinoiinihapon (A-vitamiini) johdannainen ja se tasapainottaa ihoa ja nopeuttaa ihon uudistumista. Lisäksi se tasoittaa ihon väriä, vähentää pigmenttiläiskiä ja estää huokosten tukkeutumista sekä ihon kuivumista. A- vitamiini on tehokas ihon nuorentaja, vähentäen ryppyjä ja lisäten ihon kiinteyttä ja joustavuutta.

Retinolihoidot aiheuttavat ihon pinnallisen kevyen hilseilyn, jolloin ihon kuntoa palautetaan ja nopeutetaan siihen sopivilla, epidermistä tasoittavilla tuotteilla. Hoidon jälkeen on ihon lievä punoitus, hilseily ja pintakuivuus normaalia. Ihon kevyt hilseily kestää tavallisesti noin 3-4 päivää, jolloin ihon kuntoa palautetaan erikoisvoiteella.

Kotihoitoon löytyy myös retinoli-tuotteita. Niiden käytön aikana on auringon otto ehdottomasti kielletty! Selviä tuloksia voit nähdä jo kuukauden käytön jälkeen.

Viimeisimmät kirjoitukset
Arkisto
Seuraa meitä Facebookissa!
  • Facebook Basic Square